Klimp och fläsk
2
dl vetemjöl, ca
½
tsk salt
0.5
dl mjölk eller vatten
(Persilja, muskot, mm....)
Rimmat sidfläsk att steka till klimpen
Gör så här:
Rör ihop mjölk, mjöl och salt i en
bunke.
Rör ihop allt till en fast smet. Låt stå och svälla ca
30 min.
Koka upp vatten + 1 tsk salt i en kastrull. Forma klimpar
med en matsked och sänk ned dom i det kokande vattnet. Klimpen är
färdig när den flyter upp.
Skiva och stek det rimsaltade
fläsket i en stekpanna på medelhet värme.
Serveras tillsammans
med en bechamelsås. Och ev lingon.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Klimp är små bullar av himmelsk njutning. Du kokar dem, antingen i köttsoppa eller egen buljong eller i saltat vatten.
När du kokar klimp får den en stunsig karaktär som retar sinnena. Därför är de ett välkommet inslag i just köttsoppa, som en motvikt till konsistensen hos såväl kött som rotfrukter.
Den huvudsakliga ingrediensen i klimp är mjöl. du kan använda vilket mjöl du vill beroende på tycke och smak.
Hur mycket mjöl ska du ha i
förhållande till vätskan? Jag gör alltid klimp på känsla,
precis som alla andra klimpmakare. Smeten ska vara ganska
fast. Den ska absolut inte vara rinnig. Men den ska inte heller vara
för fast, för då blir klimpen stabbig. Klimpsmeten ska vara
tjockflytande, så att om du lägger en bulle på ett bord ska den
nästan flyta ut, men ändå inte.
Det går alldeles utmärkt att pimpa klimpen med diverse ingredienser för att göra den lyxigare. Du kan blanda i smör eller grädde i din klimp. Det går också bra att blanda i ett ägg i sin klimpsmet. Naturligtvis kan du också krydda klimpen med valfria kryddor, utöver salt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar