Det går givetvis även bra att tillaga dom i kastrull på spisen på vanligt sätt också.
Vit
grundsås
25 gr smör
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
Salt och peppar
Smält smöret i en skål, full effekt
ca 30 sek.
Tillsätt mjölet och blanda väl
Tillsätt mjölken gradvis.
Kör i mikron på full effekt en minut i
taget 3-4 ggr.
Vispa såsen mellan gångerna så att
den blir slät och fin.
Kör till såsen är lagom tjock.
Smaka av med salt och peppar.
Ostsås
Recept: Vit grundsås - tillsätt 50 gr ost.
Senapssås
Recept: Vit grundsås - tillsätt 1-2 tsk
senap.
Persiljesås
Recept: Vit grundsås - tillsätt 3 tsk hackad
persilja.
Kaprissås
Recept: Vit grundsås - tillsätt 3 tsk hackad
kapris och 2 tsk vitvinsvinäger.
Fyllig bechamelsås
1 liten lök
6 kryddnejlikor
1 lagerblad
6 pepparkorn
1 liten morot
3 dl mjölk
25 gr smör
3 msk mjöl
Salt och peppar
Späcka löken med kryddnejlikorna.
Lägg den i en skål tillsammans kryddorna
och moroten.
Häll på mjölken.
Täck över och kör på upptining
i 2x5 min tills allt är varmt.
Smält smöret i en skål, full effekt
ca 30 sek.
Tillsätt mjölet och blanda väl.
Tillsätt den silade mjölken gradvis.
Kör i mikron på full effekt en minut i
taget 3-4 ggr.
Vispa såsen mellan gångerna så att
den blir slät och fin.
Kör till såsen är lagom tjock.
Smaka av med salt och peppar.
Aurorasås
Recept: Fyllig bechamelsås - tillsätt 2
msk tomatpuré och en nypa socker.
Dragonsås
Recept: Fyllig bechamelsås - tillsätt 2
tsk hackad, färsk dragon.
Mornaysås
Recept: Fyllig bechamelsås - tillsätt 30
gr cheddarost, 30 gr parmesanost, lite dijonsenap.
Ägg och gräslöksås
Recept: Fyllig bechamelsås - tillsätt 1
kokt, hackat ägg och 2 tsk klippt gräslök.
Sötsur sås
Passande till kyckling- fläsk- räkrätter.
3 msk vinäger
2 msk socker
3 msk(majsena)mjöl
2 msk tomatpuré
2 tsk kinesisk soja
1 burk (225 gr) krossad annanas
En lite bit gurka skuren i tunna stavar.
Häll vinäger, socker, tomapuré, soja,
ananasjuice och mjöl i en skål och blanda
väl.
Kör i mikron på full effekt en minut i
taget 3-4 ggr.
Vispa såsen mellan gångerna så att
den blir slät och fin.
Kör till såsen är lagom tjock.
Tillsätt ananas och gurkbitar.
Kör i ytterligare 3 min.
Rör om en gång till.
Champinjonsås
Passar till fläskkotletter, kyckling och annat
ljust kött.
25 gr smör
100 gr färska skivade champinjoner
4 msk mjöl
1,5 dl creme fraiche
2 dl buljong
salt och peppar
Lägg smör och champinjoner i en skål.
Täck över och kör i mikron på
full effekt ca 3 min.
Tillsätt mjölet och blanda väl.
Tillsätt creme fraiche och buljong gradvis.
Kör i mikron på medeleffekt två minuter
i taget 3-4 ggr.
Vispa såsen mellan gångerna så att
den blir slät och fin.
Kör till såsen är lagom tjock.
Smaka av med salt och peppar.
Barbecuesås
Grillsås som passar till det mesta av grillat
kött.
1 liten gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1,5 dl tomatketchup
1 msk vatten
4 tsk rödvinsvinäger
1 msk worcestersås
1 tsk soja
2.5 msk brun farin
1 msk olivolja
1 tsk citronsaft
Häll alla ingredienser i en skål och blanda
väl.
Täck över och värm i mikron på
full effekt 4-5 min.
Rör om ett par gånger under tiden.
Låt stå för värmeutjämning
i 5 minuter.
-------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar