onsdag 15 januari 2014

13 mikrolagade såser

Det går givetvis även bra att tillaga dom i kastrull på spisen på vanligt sätt också.


Vit grundsås
25 gr smör
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
Salt och peppar
Smält smöret i en skål, full effekt ca 30 sek.
Tillsätt mjölet och blanda väl
Tillsätt mjölken gradvis.
Kör i mikron på full effekt en minut i taget 3-4 ggr.
Vispa såsen mellan gångerna så att den blir slät och fin.
Kör till såsen är lagom tjock.
Smaka av med salt och peppar.

Ostsås
Recept: Vit grundsås - tillsätt 50 gr ost.

Senapssås
Recept: Vit grundsås - tillsätt 1-2 tsk senap.

Persiljesås
Recept: Vit grundsås - tillsätt 3 tsk hackad persilja.

Kaprissås
Recept: Vit grundsås - tillsätt 3 tsk hackad kapris och 2 tsk vitvinsvinäger.

Fyllig bechamelsås

1 liten lök
6 kryddnejlikor
1 lagerblad
6 pepparkorn
1 liten morot
3 dl mjölk
25 gr smör
3 msk mjöl
Salt och peppar
Späcka löken med kryddnejlikorna.
Lägg den i en skål tillsammans kryddorna och moroten.
Häll på mjölken.
Täck över och kör på upptining i 2x5 min tills allt är varmt.
Smält smöret i en skål, full effekt ca 30 sek.
Tillsätt mjölet och blanda väl.
Tillsätt den silade mjölken gradvis.
Kör i mikron på full effekt en minut i taget 3-4 ggr.
Vispa såsen mellan gångerna så att den blir slät och fin.
Kör till såsen är lagom tjock.
Smaka av med salt och peppar.

Aurorasås
Recept: Fyllig bechamelsås - tillsätt 2 msk tomatpuré och en nypa socker.

Dragonsås
Recept: Fyllig bechamelsås - tillsätt 2 tsk hackad, färsk dragon.

Mornaysås
Recept: Fyllig bechamelsås - tillsätt 30 gr cheddarost, 30 gr parmesanost, lite dijonsenap.

Ägg och gräslöksås
Recept: Fyllig bechamelsås - tillsätt 1 kokt, hackat ägg och 2 tsk klippt gräslök.

Sötsur sås
Passande till kyckling- fläsk- räkrätter.
3 msk vinäger
2 msk socker
3 msk(majsena)mjöl
2 msk tomatpuré
2 tsk kinesisk soja
1 burk (225 gr) krossad annanas
En lite bit gurka skuren i tunna stavar.
Häll vinäger, socker, tomapuré, soja, ananasjuice och mjöl i en skål och blanda väl.
Kör i mikron på full effekt en minut i taget 3-4 ggr.
Vispa såsen mellan gångerna så att den blir slät och fin.
Kör till såsen är lagom tjock.
Tillsätt ananas och gurkbitar.
Kör i ytterligare 3 min.
Rör om en gång till.

Champinjonsås
Passar till fläskkotletter, kyckling och annat ljust kött.
25 gr smör
100 gr färska skivade champinjoner
4 msk mjöl
1,5 dl creme fraiche
2 dl buljong
salt och peppar
Lägg smör och champinjoner i en skål.
Täck över och kör i mikron på full effekt ca 3 min.
Tillsätt mjölet och blanda väl.
Tillsätt creme fraiche och buljong gradvis.
Kör i mikron på medeleffekt två minuter i taget 3-4 ggr.
Vispa såsen mellan gångerna så att den blir slät och fin.
Kör till såsen är lagom tjock.
Smaka av med salt och peppar.

Barbecuesås
Grillsås som passar till det mesta av grillat kött.
1 liten gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1,5 dl tomatketchup
1 msk vatten
4 tsk rödvinsvinäger
1 msk worcestersås
1 tsk soja
2.5 msk brun farin
1 msk olivolja
1 tsk citronsaft
Häll alla ingredienser i en skål och blanda väl.
Täck över och värm i mikron på full effekt 4-5 min.
Rör om ett par gånger under tiden.
Låt stå för värmeutjämning i 5 minuter.


-------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar