onsdag 8 januari 2014

Porterstek

Ingredienser:

1-1½ kg nötkött; rostbiff, bog eller fransyska
1 flaska porter eller mörkt öl, 33 cl
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl soja
1 dl vatten
1 stor gul lök i klyftor
2 vitlöksklyftor i bitar
1 tsk timjan
5-6 enbär
5-6 svartpepparkorn
2-3 köttbuljongtärningar

Sås:
8 dl sky
¾ dl vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde


Gör så här:

Häll porter, svartvinbärssaft, soja och vatten i en gryta. Lägg lök, vitlök, kryddor och buljongtärningar i grytan. Koka upp. Stick en köttermometer i köttet, så att spetsen kommer i köttets tjockaste del. Lägg köttet i porterblandningen. Sjud under lock 1-1¼ timme eller tills termometern visar 75°. Ta upp köttet. Låt det vila cirka 10 minuter innan det skärs upp.

Sås:
Sila och mät upp skyn. Vispa ut mjölet i grädden i en kastrull tillsätt skyn. Koka upp under vispning och låt såsen koka 3-5 minuter.

Servera med kokt potatis och kokta grönsaker, till exempel morötter och haricots verts.



------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar