1-1½ kg nötkött; rostbiff, bog eller fransyska 1 flaska porter eller mörkt öl, 33 cl 1 dl outspädd svartvinbärssaft 1 dl soja 1 dl vatten 1 stor gul lök i klyftor 2 vitlöksklyftor i bitar 1 tsk timjan 5-6 enbär 5-6 svartpepparkorn 2-3 köttbuljongtärningar Sås: 8 dl sky ¾ dl vetemjöl 2 dl matlagningsgrädde |
|
Häll porter, svartvinbärssaft, soja och vatten i en gryta. Lägg lök, vitlök, kryddor och buljongtärningar i grytan. Koka upp. Stick en köttermometer i köttet, så att spetsen kommer i köttets tjockaste del. Lägg köttet i porterblandningen. Sjud under lock 1-1¼ timme eller tills termometern visar 75°. Ta upp köttet. Låt det vila cirka 10 minuter innan det skärs upp.
Sås:
Sila och mät upp skyn. Vispa ut mjölet i grädden i en kastrull tillsätt skyn. Koka upp under vispning och låt såsen koka 3-5 minuter.
Servera med kokt potatis och kokta grönsaker, till exempel morötter och haricots verts.
------------------------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar