onsdag 15 januari 2014

Rullsylta

Ingredienser:


Sylta av sidfläsk som formas till en rulle och binds med bomullssnöre. Rullsylta skärs i tunna skivor och serveras med senap eller inlagda rödbetor.

ca 1 kg kg rimmat sidfläsk med svål

Kryddblandning:
1 tsk vitpepparkorn, grovkrossas
1 tsk kryddpepparkorn, grovkrossas
4-5 hela nejlikor, krossade
1 tsk gula senapsfrön

Till kokning (per liter Vatten):
1 1/2 tsk salt
5 svartpepparkorn
10 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1/2 gul lök
Eller om du har ett gott skinkspad från din julskinka kan du använda dig av det som kokspad.


Gör så här:

Skär bort svålen från fläsket med en vass kniv, men låt det sitta fast vid ena långsidan.
Ta bort ev brosk och ben.
Skär fläsket mitt itu, ev i tre delar om fläskbiten är tjock men låt det hänga ihop.
Tänk på att du ska rulla ihop det sedan. Vik ut den.

Blanda ingredienserna till kryddblandningen.
Strö kryddblandningen över hela ytan.
Rulla ihop så hårt som möjligt.
Låt svålen hålla ihop rullen och bind om den hårt med ett steksnöre.
Koka upp vatten och salt, kryddor och lök.
Lägg i rullen - vattnet ska täcka den.
Sjud på svag värme under lock ca 1 1/2 - 2 timmar.
Syltan är färdig när termometern visar 75 grader.

Låt rullen svalna i sitt spad.
Ta bort snöret när rullen är kall och skiva den tunt.



----------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar