söndag 12 januari 2014

Öländska kroppkakor

Ingredienser:

10–12 medelstora råa potatisar, ca 1 kg
5–6 medelstora kokta potatisar
1,5–2 dl vetemjöl
1,5 tsk salt

Fyllning:
200 g rimmat sidfläsk
1 gul lök
0,5 tsk stött kryddpeppar



Gör så här:

Skär fläsket i små tärningar och skala och hacka löken. Bryn fläsk och lök i en stekpanna på medelstark värme.
Pressa, mosa eller riv sedan den kokta potatisen.
Skala och riv den råa potatisen fint, för hand eller på rivskiva i matberedare. Pressa ur vattnet ur den rivna råa potatisen över en bunke. Låt potatisvattnet stå en stund så att den vita stärkelsen sjunker till botten. Häll av vattnet och spara bottensatsen av stärkelse.
Blanda kokt och rå potatis med stärkelsen, mjöl och salt till en deg.
Koka upp rikligt med vatten i en stor gryta och tillsätt 1,5 tsk salt per liter.

Lägg 1 msk fyllning i varje grop och forma till bullar. Om bullarna verkar kladdiga, så ta lite mer mjöl i degen. Forma den ganska lösa massan med våta händer till lagom stora bullar. Gör en rejäl fördjupning i varje och lägg i 1 matsked av fyllningen. Forma kroppkakan till en bulle och se till att fyllningen täcks ordentligt.

Lägg i kroppkakorna och låt dem sjuda ca 25 minuter. När de flyter upp är de färdiga. Se till att vattnet är lagom kokande hela tiden. Lägg i några åt gången och låt vattnet koka upp igen.

Servera med smält smör och lingonsylt.


-------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar