söndag 12 januari 2014

Kavring

Ingredienser


Dag 1:
5 dl kokande vatten
5 dl fint rågmjöl
2 tsk mald kummin
2 tsk salt

Blandas och får stå till nästa dag övertäckt med plast och bakduk i rumstemperatur.

Dag 2:
2,5 dl ljummet vatten
35 g jäst
1 msk soya (äkta)
5 dl fint rågmjöl
1,5 dl mörk sirap
ca 1 l vetemjöl



Gör så här:

Lös jästen i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, soyan, blandningen från dag 1 och rågmjölet till en lös deg. Täck över och låt jäsa 3-4 timmar.


Blanda ner sirapen och det mesta av vetemjölet, lite i taget.
Arbeta degen kraftigt och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min eller mera.


Tag upp degen på ett bakbord, arbeta den väl och forma till 2-3 släta limpor.
Lägg dom i smorda formar som rymmer ca 1,5 l och låt dom jäsa ytterligare ca 30-40 min.
Ställ formarna på galler i nedre delen av ugnen och lägg en plåt över formarna.
Grädda i 175 grader ca 50 min.
Pensla med vatten och låt svalna på galler med duk över.



Jag brukar öka på lite av både vätskan och mjölet så att jag får 3 formar vilket är lagom att grädda i ugnen samtidigt.


------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar