Dag 1: 5 dl kokande vatten 5 dl fint rågmjöl 2 tsk mald kummin 2 tsk salt Blandas och får stå till nästa dag övertäckt med plast och bakduk i rumstemperatur. Dag 2: 2,5 dl ljummet vatten 35 g jäst 1 msk soya (äkta) 5 dl fint rågmjöl 1,5 dl mörk sirap ca 1 l vetemjöl |
|
Lös jästen i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, soyan, blandningen från dag 1 och rågmjölet till en lös deg. Täck över och låt jäsa 3-4 timmar.
Blanda ner sirapen och det mesta av vetemjölet, lite i taget.
Arbeta degen kraftigt och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min eller mera.
Tag upp degen på ett bakbord, arbeta den väl och forma till 2-3 släta limpor.
Lägg dom i smorda formar som rymmer ca 1,5 l och låt dom jäsa ytterligare ca 30-40 min.
Ställ formarna på galler i nedre delen av ugnen och lägg en plåt över formarna.
Grädda i 175 grader ca 50 min.
Pensla med vatten och låt svalna på galler med duk över.
Jag brukar öka på lite av både vätskan och mjölet så att jag får 3 formar vilket är lagom att grädda i ugnen samtidigt.
------------------------------------------------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar