onsdag 8 januari 2014

Stifado

Ingredienser:

1 kg grytbitar av nöt
4 msk olivolja
5 dl vatten
3 vitlöksklyftor (hackade)
3-4 morötter (skivade)
3 msk vinäger
2 dl rödvin
4 msk tomatpuré
Salt, svartpeppar
4 lagerblad
1 kanelstång (5 cm)
4 nejlikor
1 kvist rosmarin

Olivolja + smör
700 gr charlottenlök
1 tsk socker
(2msk vetemjöl till redning)


Gör så här:

Bryn köttet i olivoljan och lägg över i en gryta.
Bryn vitlöken tillsammans med köttet.
Tillsätt först vinägern, sedan vinet Låt det koka upp mellan varven.
Blanda tomatpurén med lite vatten och häll i.
Rör ned resten av ingredienserna utom sockret och löken.
Häll i vatten så att köttet täcks helt.
Låt koka två timmar eller mer tills köttet känns färdigt.
Rör ner en redning om grytan känns för tunn.

Skala lökarna under ljummet rinnande vatten.
Klyv dom och bryn dessa i olivolja + smör i ca 15 min.
Skaka om pannan så att de blir brynta runt om.
Lägg över löken i grytan ovanpå köttet. Strö sockret över löken.
Koka försiktigt i en timme tills löken är mjuk och grytan känns färdig.
Blanda ihop det försiktigt när det är färdigt.

Den här grytan tjänar på att få koka länge så att köttet blir riktigt mört.

Servera med klyftpotatis och ris eller kokt potatis.
Som grönsak en grekisk sallad eller ärtor och morötter.


-----------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar