Lagom till en långpanna av normal storlek 3 dl grötgryn av valfri sort 6 dl vatten 2 tsk salt 0,5 dl matolja eller 50 g smör/margarin (2 tsk brödkryddor) 2 dl vatten 50 g (torr)jäst 1,5 - 1,8 liter vetemjöl |
Blanda gryn, vatten och salt i en kastrull.
Koka upp och låt sedan koka i 5 min.
Rör i salt, matolja/margarin och ev brödkryddor.
Häll över gröten till en degbunke och låt svalna lite.
Häll i resterade vattnet och känn efter så att smeten är lagom fingervarm (37 grader).
Rör ner jästen.
Arbeta in mjöl till lagom konsistens, låt den ej bli för hård.
Låt jäsa övertäckt i 40-60 min.
Arbeta degen smidig i bunken.
Tillsätt mera vetemjöl till lagom konsistens.
Mjöla en långpanna lätt.
Häll ut degen i den och tryck ut den till jämn tjocklek.
Nagga den och skåra för lättare delning i bitar efter gräddningen.
Jäs i ca 20 min.
Grädda i 225 grader i ca 15 min.
Jag har försökt att rekonstruera det grötbröd som jag brukar baka.
Går alldeles utmärkt att göra på grötrester om man har.
Det här blir ett saftigt o gott bröd.
-----------------------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar