1 kg grytbitar (högrev) smör till stekning 1 msk tomatpuré 3 msk vetemjöl 3 dl kalvbuljong (koncentrerad fond + vatten) 3–4 dl rödvin 2 paket bacon (skivad á 140 g) 200 g champinjoner 2 vitlöksklyftor, hackade 1 burk syltlök (275 g) 2 gula lökar, skurna i klyftor 2 morötter, skivade 1,5 tsk salt nymalen peppar 2 lagerblad 2 krm timjan persilja |
|
Bryn köttet i stekpanna i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor och lägg över i grytan.
Bryn även strimlat bacon, champinjoner och lök lätt i en stekpanna och lägg över även detta i grytan.
Späd med buljong och rödvin.
Tillsätt morötter, vitlök, syltlök, lagerblad, timjan, persiljekvistar och tomatpuré.
Låt grytan koka sakta under lock cirka i ca 1 1/2 timme eller tills köttbitarna blivit härligt möra.
Smaksätt med mera salt och peppar om det behövs.
Red av grytan med mjölet.
Strö finklippt persilja över.
Servera med kokt potatis.
Tips: Man kan också göra grytan av griskött.
Det är snabbare eftersom grisköttet inte behöver lång koktid.
-----------------------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar