tisdag 7 januari 2014

Burgundisk köttgryta

Ingredienser:

1 kg grytbitar (högrev)
smör till stekning
1 msk tomatpuré
3 msk vetemjöl
3 dl kalvbuljong (koncentrerad fond + vatten)
3–4 dl rödvin
2 paket bacon (skivad á 140 g)
200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor, hackade
1 burk syltlök (275 g)
2 gula lökar, skurna i klyftor
2 morötter, skivade
1,5 tsk salt
nymalen peppar
2 lagerblad
2 krm timjan
persilja

 
Gör så här:

Bryn köttet i stekpanna i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor och lägg över i grytan.
Bryn även strimlat bacon, champinjoner och lök lätt i en stekpanna och lägg över även detta i grytan.
Späd med buljong och rödvin.
Tillsätt morötter, vitlök, syltlök, lagerblad, timjan, persiljekvistar och tomatpuré.
Låt grytan koka sakta under lock cirka i ca 1 1/2 timme eller tills köttbitarna blivit härligt möra.
Smaksätt med mera salt och peppar om det behövs.
Red av grytan med mjölet.

Strö finklippt persilja över.

Servera med kokt potatis.

Tips: Man kan också göra grytan av griskött.
Det är snabbare eftersom grisköttet inte behöver lång koktid.


-----------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar