fredag 10 januari 2014

Dipsåser och röror

Sweet Chili dipsås

2 dl yoghurt
0,5 dl Sweet Chili
1 pressad vitlöksklyfta
skal/saft av 0,5 lime
0,5 tsk salt
0,5 krm svartpeppar

Blanda ihop och låt stå några timmar för att få smakerna ska mogna.

------------------------------------------

Fava (enkelt recept)

500 g färdig vegetarisk ärtsoppa.
3/4 dl god olivolja
saft av 1/2–1 citron
2–3 vitlöksklyftor
1/2 tsk malen spiskummin
salt och nymalen svartpeppar

Mixa och servera med hackad rödlök.

-----------------------------------------

Pepparrotsröra


1 dl creme fraiche
2 msk äppelmos
2 msk senap
2 msk riven pepparrot
salt och peppar

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Täck med plastfolie och ställ svalt till serveringen.

Denna röra smakar alldeles utmärkt till tex kall kokt skinka.

-----------------------------------------

Äppel- lökröra

4 syrliga äpplen
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 nypa socker

Skala och strimla löken, skär vitlöken fint och fräs det i pannan tills löken är mjuk.
Strö en nypa socker över löken under stekningen.
Kärna ur, Klyfta och skiva äpplena, lägg ner dom i löken och stek tills äpplena är genomstekta men ej mosade.

Gott till bl a fläskkött.

----------------------------------------------------

Gremolata

0,5 citron eller lime
1-2 vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
(Det går utmärkt att blanda persiljan med annat gott grönt)
0,5 dl olivolja

Tvätta och riv skalet av citronen. Pressa sedan saften ur den.
Finhacka persiljan.
Pressa vitlöken.
Blanda allt i en liten skål.
Enklast är att mixa alla ingredienser med stavmixer till en grön sås


---------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar