onsdag 8 januari 2014

Örtagårdsstek

Ingredienser:

1 ½ kg rostbiff, fransyska eller innanlår

Örtlag:
1liter vatten
½ dl salt
1 gul lök i klyftor
2 krossade vitlöksklyftor
1 msk krossade svart- eller vitpepparkorn
3 msk torkade blandade örtkryddor, timjan, dragon, oregano, körvel
1 knippa persilja
bladen av 1 kruka basilika eller timjan

Gör så här:

Lägg köttet i en ugnssäker form eller på galler över en ugnspanna med folie i botten.
Sätt i en köttermometer, där steken är som tjockast.
Stek i nedre delen av ugnen, i 125 grader, tills termometern visar på 60 grader.
Det tar 1 ½ - 2 timmar, beroende på köttets form.

Koka upp vatten med kryddorna.
Låt lagen kallna och blanda i det gröna.
Lägg den varma steken att kallna i lagen.
Täck över väl och ställ kallt över natten.
Torka sedan av köttet och skär upp i tunna, fina skivor.

Servera med kokt potatis örtgrön sås och en sallad.


Potatissallad eller en potatisgratäng är också gott till.

---------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar