6 dl must 3 dl öl 2 dl vatten 2 pkt jäst (100g) 1½ dl mörk sirap 1 msk salt 1 msk soya (äkta) ½ msk ingefära knappt 1 tsk malda kryddnejlikor 2 tsk malda brödkryddor 1 msk malet pomeransskal 200 g smör eller margarin 1 dl russin 2 kg rågsikt 5 dl vetemjöl ½ dl sirapvatten till pensling. |
|
Ugnstemperatur 200 grader
Lös upp jästen i vattnet.
Smält margarinet i en kastrull.
Blanda ner sirap, salt, soya och kryddor i margarinet.
Häll i must och öl och värm till fingervarmt (37 grader).
Häll ner i jästlösningen.
Tillsätt rågsikten och arbeta degen väl. Spar lite till utbakningen.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min på varm plats.
Stjälp upp degen på bakbordet och arbeta ut den med resterande mjöl till 4 bröd.
Lägg dem på smord plåt att jäsa övertäckta ca 40 min.
Pensla ev sidorna med smält matfett, så att bröden inte fastnar i varandra under gräddningen.
Grädda dem ca 50 min Pensla dem ett par gånger under gräddningen samt efteråt med litet sirap blandat med vatten.
Låt bröden kallna insvepta i bakduk.
------------------------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar