Ca 800 gram grytbitar av hjort 4 morötter, skalade och grovt skurna 2 palsternackor, skalade och grovt skurna 3-4 lagerblad ca 15 pepparkorn av blandsort (vit-svart-rose- grönp) av vad som finns i kryddskåpet. 1 liter viltfond smör att bryna köttet i 2 grovt hackade lökar 2 msk tomatpuré 2-3 dl torrt vitt vin lite socker för att balansera syran med från vin och tomatpuré mjöl till redning ev ädelost till smaksättning, gärna en mjuk variant smaka av med salt och peppar |
|
Koka ihop fond, vitt vin, lagerblad, tomatpuré, pepparkorn.
Bryn grytbitarna i en panna och häll över i fondgrytan
Bryn till sist även löken på svag värme en kort stund innan den får åka ner i grytan
Koka på svag värme tills köttet blir mört, ca 45 min eller mera
När köttet är halvfärdigt tillsättes morötterna och palsternackorna.
Låt allt koka tills det blir helt färdigt.
Skaka ihop en redning och red av grytan.
Smaka av med salt, peppar, socker och ev ädelost.
Servera gärna med kokt potatis av mjölig sort och en god grönsak.
Grytan tillagas med fördel dagen innan för att alla smaker ska få ”gifta sig med varandra”.
En gryta smakar alltid bäst dagen efter tillagningen.
------------------------------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar