tisdag 7 januari 2014

Hjortgryta med vitt vin

Ingredienser:

Ca 800 gram grytbitar av hjort
4 morötter, skalade och grovt skurna
2 palsternackor, skalade och grovt skurna
3-4 lagerblad
ca 15 pepparkorn av blandsort (vit-svart-rose- grönp) av vad som finns i kryddskåpet.
1 liter viltfond
smör att bryna köttet i
2 grovt hackade lökar
2 msk tomatpuré
2-3 dl torrt vitt vin
lite socker för att balansera syran med från vin och tomatpuré
mjöl till redning
ev ädelost till smaksättning, gärna en mjuk variant
smaka av med salt och peppar


Gör så här:

Koka ihop fond, vitt vin, lagerblad, tomatpuré, pepparkorn.
Bryn grytbitarna i en panna och häll över i fondgrytan
Bryn till sist även löken på svag värme en kort stund innan den får åka ner i grytan
Koka på svag värme tills köttet blir mört, ca 45 min eller mera
När köttet är halvfärdigt tillsättes morötterna och palsternackorna.
Låt allt koka tills det blir helt färdigt.
Skaka ihop en redning och red av grytan.
Smaka av med salt, peppar, socker och ev ädelost.

Servera gärna med kokt potatis av mjölig sort och en god grönsak.

Grytan tillagas med fördel dagen innan för att alla smaker ska få ”gifta sig med varandra”.
En gryta smakar alltid bäst dagen efter tillagningen.



------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar