ca 20 st
100 g margarin eller smör 5 dl mjölk 50 g jäst ½ tsk salt 1 tsk kardemumma 1 dl socker ½ tsk hjorthornsalt knappt 1,5 liter vetemjöl Pensling: 1 ägg Fyllning 1: mandelmassa lite mjölk Fyllning 2: sötmandel mjölk socker Garnering: vispgrädde florsocker |
|
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfettet, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt.
Häll över jästen och rör tills den lösts upp.
Tillsätt salt, kardemumma och socker.
Rör i mjöl och hjorthornsalt efter hand och arbeta degen smidig och blank.
Låt jäsa 30 minuter övertäckt i degbunken.
Ta upp degen och knåda den lite på mjölat bakbord. Dela den i ca 20 bitar. Rulla varje bit till en rund boll och lägg glest på smörad (eller bakplåtspapperklädd) plåt. Låt jäsa under bakduk i 25-30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 225-250 grader i 5-8 minuter tills de får fin färg. Låt bullarna kallna.
Välj en av fyllningarna.
Fyllning 1:
Skär av locken. Ta så mycket mandelmassa du vill ha, gröp ur en del av inkråmet och blanda detta. Häll på lite mjölk så att det går att röra till en smidig röra. Lägg röran i hålen i bullarna.
Fyllning 2:
Skär av locken och gröp ur en del av inkråmet.
Kör sötmandel, mjölk, inkråm och socker i en mixer.
Lägg röran i hålen i bullarna.
Skulle man göra denna fyllning till alla bullarna skulle det gå åt 125g mandel, 1 dl mjölk och 1 dl socker.
Garnering:
Vispa grädden. Det går åt ungefär ½ dl grädde per semla.
Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken.
Sikta över florsocker.
-----------------------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar