fredag 10 januari 2014

Bästa saffransbrödet

Ingredienser:
ca 25 st

1 pkt (50 g) jäst
200 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 g (2 pkt) saffran
2 ägg
1 tsk salt
2 dl socker
1,5 l vetemjöl
1 dl russin
Pensling: 1 ägg



Gör så här:

Kavla hårt på saffranspåsen så att innehållet blir söndersmulat.
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken och rör om och värm till 37 grader.
Häll lite av vätskan över jästen och rör tills den blivit upplöst.
Häll sedan över resten av vätskan.
Blanda ner saffran, ägg, salt, socker och russin.
Använd sedan gärna elvisp med degkrokar eller maskin för att göra degen.
Tillsätt mjölet, lite i taget och rör/kör till en smidig och blank deg.
Strö över lite mjöl och låt jäsa ca 30 minuter.
Tag upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den.
Dela den i fyra delar.
Varje del kan sedan bakas ut till ca 10 lussekatter.
Jäs brödet i ca 30 min och pensla med uppvispat ägg.
Grädda i 250 grader i 5-10 min.


------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar