7 dl vatten 1/2 dl matolja 50 g jäst (färsk eller torr) 1/2 dl mörk sirap 1 msk salt 1 msk mald kummin 2 dl fint rågmjöl och 13 - 14 dl vetemjöl eller 5 dl rågsikt och 9 - 10 dl vetemjöl (rågsikt = 60% vetemjöl och 40% fint rågmjöl) |
|
Blanda jäst, salt och fingerljummet vatten.
Tillsätt sirap, salt, kummin och matolja + hälften av mjölet.
Tillsätt rågmjöl och vetemjöl lite i taget. Arbeta degen ett par minuter.
Låt jäsa i minst en timme.
Lägg degen på ett mjölat bakbord och knåda ihop den.
Forma till limpor eller småbröd.
Låt bröden jäsa under handduk i ca 35 minuter.
Sätt ugnen på 200°C för limpor eller 225°C för småbröd.
Grädda bröden i ca 25 minuter för limpor, 10 min för småbröd.
----------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar