söndag 12 januari 2014

Kumminbröd

Ingredienser:


7 dl vatten
1/2 dl matolja
50 g jäst (färsk eller torr)
1/2 dl mörk sirap
1 msk salt
1 msk mald kummin
2 dl fint rågmjöl och 13 - 14 dl vetemjöl
eller 5 dl rågsikt och 9 - 10 dl vetemjöl

(rågsikt = 60% vetemjöl och 40% fint rågmjöl)

 
Gör så här:

Blanda jäst, salt och fingerljummet vatten.
Tillsätt sirap, salt, kummin och matolja + hälften av mjölet.
Tillsätt rågmjöl och vetemjöl lite i taget. Arbeta degen ett par minuter.
Låt jäsa i minst en timme.
Lägg degen på ett mjölat bakbord och knåda ihop den.
Forma till limpor eller småbröd.
Låt bröden jäsa under handduk i ca 35 minuter.

Sätt ugnen på 200°C för limpor eller 225°C för småbröd.
Grädda bröden i ca 25 minuter för limpor, 10 min för småbröd.


----------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar