ca 1 kg benfritt nötkött, t.ex fransyska 2 msk smör eller margarin 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 2-3 inte så stora rödlökar 2-3 små morötter 5-6 kryddpepparkorn 8-10 svartpepparkorn 1 lagerblad 5-6 ansjovisfiléer 1 msk rödvinsvinäger 1 msk sirap (eller farinsocker) 3-4 dl vatten Sås: 6 dl vätska (steksky och vatten eller grönsaksspad) ca 2 msk kalvfond (från flaska) 3 msk vetemjöl 1-1 1/2 dl grädde |
|
Bryn köttet runtom och låt det långsamt få färg, antingen direkt i en stekgryta, där det sedan får steka färdigt - eller bryn köttet i stekpanna och flytta över det i en gryta. Strö över salt och peppar.
Skala och skär lök och morötter i mindre bitar. Lägg bitarna vid sidan av steken.
Tillsätt också krydd- och svartpepparkorn, lagerblad, ansjovisfiléer, vinäger, sirap och vatten.
Sjud nu det hela under lock på svag värme cirka 1 1/2 timme. Ös steken då och då med stekskyn som bildas.
Ta upp och lägg köttet på en skärbräda. Låt det vila 10-20 minuter under aluminiumfolie.
Dags att laga till såsen under tiden: Sila stekskyn från grytan och mät upp vätskan i en kastrull. Vispa eller rör ut mjölet helt slätt i grädden. Häll redningen under vispning i stekskyn. Låt såsen sjuda 3-5 minuter.
Skär upp steken i ganska tunna skivor.
Gott till är hasselbackspotatis.
----------------------------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar