onsdag 8 januari 2014

Slottsstek

Ingredienser:


ca 1 kg benfritt nötkött, t.ex fransyska
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2-3 inte så stora rödlökar
2-3 små morötter
5-6 kryddpepparkorn
8-10 svartpepparkorn
1 lagerblad
5-6 ansjovisfiléer
1 msk rödvinsvinäger
1 msk sirap (eller farinsocker)
3-4 dl vatten

Sås:
6 dl vätska (steksky och vatten eller grönsaksspad)
ca 2 msk kalvfond (från flaska)
3 msk vetemjöl
1-1 1/2 dl grädde



Gör så här:

Bryn köttet runtom och låt det långsamt få färg, antingen direkt i en stekgryta, där det sedan får steka färdigt - eller bryn köttet i stekpanna och flytta över det i en gryta. Strö över salt och peppar.
Skala och skär lök och morötter i mindre bitar. Lägg bitarna vid sidan av steken.
Tillsätt också krydd- och svartpepparkorn, lagerblad, ansjovisfiléer, vinäger, sirap och vatten.
Sjud nu det hela under lock på svag värme cirka 1 1/2 timme. Ös steken då och då med stekskyn som bildas.
Ta upp och lägg köttet på en skärbräda. Låt det vila 10-20 minuter under aluminiumfolie.

Dags att laga till såsen under tiden: Sila stekskyn från grytan och mät upp vätskan i en kastrull. Vispa eller rör ut mjölet helt slätt i grädden. Häll redningen under vispning i stekskyn. Låt såsen sjuda 3-5 minuter.
Skär upp steken i ganska tunna skivor.

Gott till är hasselbackspotatis.



----------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar