1/2 kg (5-6 st medelstora) potatisar 1 st gula lök 1-2 dl mjölk 1,5 dl vispgrädde 1 tsk salt 1 krm malen svartpeppar (timjan, torkad eller färsk) 1-2 vitlöksklyftor 2 dl riven ost |
|
Skala potatisen och skär i tunna skivor.
Skala och skiva upp löken.
Hacka eller pressa vitlöken.
Lägg allt i en kastrull tillsammans med kryddorna.
Häll vispgrädde och mjölk. Värm gärna i mikron först så går det snabbare.
Tryck ner potatisen så den hamnar under ytan.
Häll ev. på mera mjölk.
Låt koka upp, sänk värmen och koka på svag värme 5-10 minuter.
Späd ev med mera mjölk om man tycker det ser för tjockt ut.
Potatisen ska vara nästan genomkokt när den är klar.
Häll i en ugnsform. och strö över riven ost.
Ställ in i mitten av ugnen i 225°C i ca 20 minuter tills potatisgratängen fått fin färg.
(Anledningen till att man kokar detta är att potatisgratängen går fortare att göra och att kryddorna fördelar sig bättre och potatisen och löken blir mjuka.)
------------------------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar