100 g mandelmassa (2 droppar bittermandelolja) förstärker mandelsmaken. 3 st ägg 1,5 dl strösocker 3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 1 dl mjölk 50 g smör, smält 3-4 st äpplen |
|
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant.
Riv mandelmassa och blanda med äggen, ett i taget.
Droppa i 2 droppar bittermandelolja. Absolut inte mer än så!!
Rör ner socker.
Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i äggsmeten.
Tillsätt mjölk och smält smör.
Skala och klyfta äpplena tunt.
Lägg hälften av äppelklyftorna botten av formen.
Häll 1/3 av smeten i formen och äppelklyftor ovanpå i ett fint mönster.
Täck med smet och lägg på ytterligare äppelklyftor och häll på resterande smet.
Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
Känn med sticka att den är ordentligt genomgräddad.
En jättegod, saftig och enkel äppelkaka, med okonstlad smak av mandel och äpple.
(Pudra över florsocker när kakan svalnat.)
Ät den som den är eller servera med glass eller vispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar