ca 1 kg benfri stek av älg, ren, hjort eller rådjur (11/4-11/2 kg med ben 2 msk margarin eller smör 1 gula lök 1 morot salt o peppar timjan 2 krm grovmalen svartpeppar eller vitpeppar ca 2 dl vatten eller lättöl Till älg, ren och hjort: 1-2 tsk krossade enbär Till rådjur: ½ tsk ingefära Sås: 5 dl sky 2½ msk vetemjöl +1 dl vatten ½-1 dl grädde eller créme fraiche (salt, peppar) 1-2 msk vinbärs eller rönnbärsgelé lite kantarellfond + ev kalvfond |
Om köttbiten har ojämn form, bind upp den med steksnöre.
Djupfryst kött tinas tills det mjuknat på ytan.
Bryn fettet i en stekgryta och bryn köttet runt om.
Lägg i skalad lök i klyftor och moroten i skivor.
Tillsätt salt och kryddor.
Späd bredvid köttet med hälften av vätskan.
Bräsera under lock på svag värme 1½-2 timmar, beroende på hur mört köttet är.
Ös steken några gånger med skyn, späd med resten av vätskan.
Stick gärna in en köttermometer efter halva stektiden.
När termometern visar 70 grader är köttet lätt rosa inuti (lämpligt för rådjur), vid 75 grader är det genomstekt.
Tag upp steken, täck med aluminiumfolie, och låt den ligga medan såsen görs.
Skär sedan köttet i tunna skivor.
Såsen:
Sila och mät upp skyn, späd med vatten eller grönsaksspad.
Vispa ihop mjöl och vatten till en slät redning.
Koka upp skyn, rör ner redningen och koka i 3-4 minuter.
Tillsätt grädde eller créme fraiche.
Smaka av såsen med vinbärs eller rönnbärsgelén.
Servera med kokt potatis eller potatisgratäng och någon grönsak plus gelé.
Smaklig måltid!
----------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar