Ingredienser:
2-3 st morot, skuren i skivor
0,5 fänkål, skuren i 4 delar och tunt skivad
2-3 shalottenlökar, skuren i klyftor
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
2-3 potatisar, grovt skuren
1 gul eller röd paprika
2-3 msk olivolja
timjan, några kvistar färsk
eller någon tsk torkad
0,5 kuvert saffran
2 dl vitt vin
1 l god fisk/skaldjursbuljong
1-2 msk hummerfond, konc.
1 dl grädde
1 apelsin, pressad
300-400 g fisk, blandat vitfisk och lax, skuren i tärningar
salt och peppar
Gör så här:
Fräs morot, potatis och fänkål i olivoljan.
Lägg i lök och vitlök efter ca 5 min, fräs en stund till.
Tillsätt saffran, vin och buljong så att det täcker grönsakerna.
Låt koka tills morötterna känns nästan klara.
Tillsätt paprikan och låt koka vidare i 5 minuter.
Häll på grädden och låt det koka upp.
Lägg i fisken och låt allt puttra vidare på svag värme några minuter tills fisken är klar.
Om soppan känns för tunn. Tillsätt då lite redning av vatten och mjöl.
Enkel saffransaioli:
4 msk creme fraiche eller turkisk yoghurt
4 msk majonnäs
1 liten vitlöksklyfta, pressad
0,5 kuvert saffran
0,5 pressad apelsin
lite rivet apelsinskal
salt och peppar
Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
-------------------------------------------------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar